Resepi Pai Daging [atau ayam]


Bahan untuk inti:

mixed vegetables – cthnya seperti green peas/carrots etc.

Tumis bawang besar yang dipotong dadu bersama dengan rempah kurma (jika ingin pedas guna rempah kari) kemudian masukkan daging/ayam cincang dan akhir sekali masukkan mixed vegetables. Untuk menyedapkan lagi – Boleh tambah dengan kuib ayam untuk tambah perisa. Boleh juga tambah mushroom soup (low fat) ataupun sedikit single cream. Jika tiada bahan-bahan ini, ambil sesudu tepung jagung dan kacau dengan separuh gelas susu.Masukkan dalam inti yang sedang dimasak.

Tambahkan garam/gula secukupnya. Untuk menambah pedas (bagi yang guna rempah kurma, boleh masukkan serbuk lada hitam)

Bahan untuk Pastri:

Dapatkan tepung pastri yang sudah siap – ikut aturan yang ditetapkan seperti yang tertera pada paket.uli dengan air seperti dalam sukatan yang telah ditetapkan di paket.

Sediakan acuan yang sesuai untuk membakar. Panaskan cooker/oven

Setelah adunan pastri sebati, letakkan adunan tersebut dalam acuan. Kemudian masukkan inti.

Bakar selama 30-45 minit mengikut panduan oven/cooker masing-masing.

Selamat Mencuba.

About these ads

One thought on “Resepi Pai Daging [atau ayam]

tinggalkan komen/pertanyaan/perbincangan.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s